Velkommen til Brygbaren SOS: 'Spørgsmål og Svar', hvor du kan stille spørgsmål og få svar fra andre brugere af siden.

Vild meget skum ved tapning af øl

0 positive 0 negative
Hej Morten.
 
Jeg er ukendt med funktionen af spørgsmål og svar som her - men prøver med yderligere oplysninger om mit problem.
 
Nedenfor ser du køleanlægget med direkte påbygget aftapningsventil til venstre. Denne ventil har yderligere en indbygget nåleventil til overordnet styring af ølstrømmen (betjenes med vrideren mellem kølerfron og aftapningsventil).
Da kølekapaciteten er begrænset  (øl med stuetemperatur på ca. 20 grader skal nedkøles til 4 grader mens det passerer køleren) stilles denne nåleventil, så kun en begrænset mængde kan passere, selv med hovedhanen (med sort håndtag) helt åben.
I kølerens nederste højre side er den gennemsigtige ølslange fra anstikkernøglen på fustagen tilsluttet (via et sort vinkelstykke).
Det er i denne slange der ophobes bobler. De starter som værende ganske små blærer (diameter på ca. 1 mm.) men løber sammen til store blærer.
 

DVC00118

 

Dette ses nedenfor:

DSC03142

Jeg ved, med 100% sikkerhed, at der ikke må være luft i denne slange mellem anstikkerventil og køler – helt frem til aftapningshanen. Hvis der ikke er bobler i slangen, er der heller ingen skumproblemer.

Jeg har 2 forskellige anstikkernøgler til disposition. En spids type og en flad type. Hver passende til de respektive fustagekoblinger. Se efterfølgende fotos.

 

DSC03143

 

 

DSC03145

 

 

Da anstikkernøglen, i stillingen klar til øltapning, sørger for at der findes CO2 med det indstillede tryk på den indre øloverflade inde i fustagen, vil dette tryk medføre, at øllet trykkes ud gennem afgangsrøret, der udmunder lige over fustagens bund, gennem anstikkernøglen og slange til køler og til ventilen på kølerens venstre side.

Jeg ved ikke hvad de uønskede bobler (luft) består af, men kan kun forestille mig 2 årsager til fremkomsten heraf:

1: Utæthed i anstikkernøglen mellem CO2 og afgangsrør for øllet. I så fald må boblerne bestå af CO2

2: Der forekommer en uønsket kemisk proces i det øl der findes inde i afgangsrøret startende lige over fustagens bund, anstikkernøglen eller i slangen indtil lige før køleren (jeg kan ses de små blærer komme nede fra).

Ad 1: Synes meget usandsynligt, da alle pakninger i begge mine anstikkernøgler pakninger er ganske nye. Yderligere har jeg samme problemer uanset om det er den ene eller den anden anstikkenøgle jeg anvender. Anstikkernøglenerne er altid rengjorte.

Ad 2: Kunne tænkes. Jeg  har ikke viden til at vurdere om dette er den egentlige årsag.

 

Rensning:

Til orientering renses det komplette fadølsanlæg før hver tilkobling af fustager (helt nye - såvel som fustager, hvoraf der allerede er aftappet noget øl). Der renses generelt  med MicroMatic rensevæske og i øvrigt efter alle forskrifter.

Jeg har eksperimenteret med glas, der er rengjort uden brug af sulfo samt med glas der lige er udtaget af fryseren (-18 grader). Stadig samme store, umulige skummængde.

 

Vedr. tryk:

I h.t. den tryk/temperatur graf der fulgte med anlægget fra nyt, skal CO2 trykket være 2,64 bar. Dette har altid givet lidt skumproblemer. Jeg er af Kuvatek (kølerfabrikanten) blevet rådet til af anvende 3 bar, hvilket går fint, hvis der ikke forekommer bobler i ølslangen. På det aller seneste har jeg øget trykket til 3,5 bar uden at registrere nogen bedring eller forandring. Stadig helt abnormt meget skum ved aftapning. Dette gælder med nedreguleret nåleventil.

Eksperimentelt har jeg forsøgt at øge gennemstrømningshastigheden ved at åbne helt for nåleventilen. Dette betyder selvfølgelig, at der strømmer meget mere (øl med skum) ud end før. Stadig helt samme gigantiske mængde skum – men nu lidt varmere øl (som forventet).

Jeg håber du på denne baggrund kan foreslå en løsning.

Mange venlige hilsener

Per Holmstrøm

 

30. Dec 2013 i Fadøl af Per Holmstrøm
redigeret 2. Jan 2014 af Morten@Brygbaren

1 svar

0 positive 0 negative
Få en konto   Log ind
Om Brygbaren.dk
...