Lav din egen magnetomrører


Print

Skrevet af: Morten Bressendorff Schmidt, 15. Feb 2012 (Senest opdateret: 31. May 2013)

Smid aldrig noget ud!

Det kom jeg igen engang til at sande, for denne gang havde jeg nemlig ikke gjort det. En gammel cigaræske, som i en rum tid har været opbevaring for små dimser og dutter, har nu fået nyt liv.

Se bare her:

Den færdige magnetomrører i aktion!
Den færdige magnetomrører i aktion!

Delene

Her ser du det jeg startede med. Det hele er der, kun den 12V's strømforsyning, som jeg har haft liggende i flere år, mangler.

Delene
Delene

Cigarkassen har jeg snakket om. Blæseren var en jeg havde liggende, som vist er købt i Kina, samme sted, som jeg har købt knappen. Det var det sted jeg kunne finde den billigst, og det er jo noget jeg godt kan lide. Billige dele ;)

Knappen er den her: http://www.dealextreme.com/p/pc-cpu-cooling-fan-speed-controller-front-bay-mount-5986

Den kan også købes i Danmark, men kan man vente 3-4 uger, så er det her klart det billigste...

Den kraftige magnet

Ja, ok.. alle delene er ikke vist på billedet ovenfor. Man skal lige bruge en kraftig magnet, til at fange magnetpinden i kolben. Denne kan med fordel pilles ud af sådan en fætter her:

Magnetdoneren
Magnetdoneren

Ja, den er defekt (også før jeg skillede den ad), og har ligget i en pose i skabet i ret lang tid... Nå, men den ser sådan her ud indvendig:

Doneren indeni
Doneren indeni

...og den del jeg skulle bruge er her:

Selve donor-organet
Selve donor-organet

Den plade der sidder på er ret smart. Den isolerer magneteffekten ret godt. Dermed er der ikke meget magnetisme, der går ned og forstyrrer motoren i blæseren. SMART! Så kører den nemlig meget bedre...

Den skal lige limes på blæseren. Jeg havde lidt epoxylim stående (pas på, det er giftigt), og nu sidder den godt nok fast!

Samlingen

Den skal lige samles, og når man nu har limet sådan en magnet fast på blæseren, så skal der lidt afstandsstykker til. Når man brygger, har man jo altid lige lidt John Guest slange liggende, så der klippede jeg lige 4 små stykker i en passende længde af. Almindelige selvskærende træskruer har man jo liggende, så hvorfor gå ud og købe dyre maskinskruer? Som du vil se senere, er møtrikkerne også sparet væk ;)

Afstandstykke og skruer
Afstandstykke og skruer
Klar til blæser-montering
Klar til blæser-montering

Regulering

For at kunne stille på hastigheden af blæseren, havde jeg jo købt det der lille potmeter i Kina. Af med den lille metalplade, og et hul i cigarkassen. Så er det jo en smal sag at skrue knappen i.

Jeg fandt den lille gamle strømforsyning frem. Den leverer 12V og 500mA, og det er jo rigeligt, til sådan en lille blæser.

Når det hele så er skruet, loddet og på anden vis sat sammen, så ser den sådan her ud indeni:

Vidunderet indeni
Vidunderet indeni

Der jo ikke meget der skal til, men den drejer ganske glimrende rundt!

Som jeg nævnte tidligere, så har jeg jo sparet møtrikkerne væk. Jeg havde en gammel pind fra en nytårsraket stående. Den skar jeg 4 korte stykker af, borede et hul i hver, og vupti: Fire fine møtrikker til selvskærende træskruer ;)

Det her er en meget billig og nem løsning. Cigarkassen kan jo skiftes ud med en anden kasse du lige har liggende, og de andre dele er jo også til at komme til på andre måder. Alt i alt er det en ret holdbar og billig løsning, så nu er det bare at komme i gang med at opformere den gær venner!

God fornøjelse!

Skriv en kommentar
Navn
Emailadresse
Kommentar

DØE arrangementer

Arrangementer hos Danske ØlEntusiaster
27. februar 2024
Holstebro
01. marts 2024
Landsdækkende
05. marts 2024
København Nord
05. marts 2024
Herning
06. marts 2024
Holbaek
08. marts 2024
Bornholm
08. marts 2024
Haslev
08. marts 2024
Slagelse
09. marts 2024
Aalborg
12. marts 2024
Rødovre