Øl til julemaden
Skrevet af: Morten Bressendorff Schmidt, 6. Dec 2011 (Senest opdateret: 1. Dec 2019)
Inspirationen
Christian Andersen har I sin blog, som nu ligger på http://durst.nu, men tidligere lå hos JyllandsPosten givet gode råd til hvilke øl der passer til julemaden.
Det synes jeg lige jeg ville gentrykke her, så flere får gavn af de gode råd.
Øllene og maden
Hvide sild
En skarp og fyldig hvedeøl. Tia Loca fra BeerHere, en mellemting mellem en bayersk weissbier og en belgisk witbier, er perfekt. Hoegaardens witbier går også an.
Karrysild
En godt humlet og stærk pale ale, måske en india pale ale. Raasted Pale Ale kunne være et bud. Hvis den ikke er stærk nok, så gå efter Raasted Cascade IPA.
Svinemørbrad
En bock. Gå fx efter Julebryg fra Fur bryghus.
Æg med rejer
Bayersk hvedeøl er perfekt. Svane Hvede fra Indslev Bryggeri klarer den opgave fint.
Paneret rødspættefilet
Paneret fisk kalder på en lys, middelhumlet pilsner. Herslev Bryghus laver en god pilsner.
Flæskesteg
Mange forskellige øl passer til grisebassen. En stærk, godt humlet pilsner, en lys bock eller en brown ale. En dunkel, både en tysk og en tjekkisk, går også an. De dunkle øl, lyse bock-øl og brown ales er tre typer, som er uhyggeligt svære at finde hos danske bryggerier. Lad mig pege på Extra Pilsner fra Jacobsen.
Gammel ost
Stærke, rene, langtidslagrede øl med udpræget maltprofil, de såkaldte barley wines, er sagen. Old Foghorn Ale fra amerikanske Anchor er en klassiker. Willemoes Jul 2011 og Hancocks Julebryg, gerne fra tidligere årgange, er også velegnede.
Risalamande
En af de julede danske juleøl eller en belgisk dubbel. Fynske Coisbo Christmas Beer eller Stjernebryg fra Herslev Bryghus. Westmalle Dubbel er oplagt.
Røget ål
Lad dig ikke skræmme af, at jeg anbefaler meget forskellige øl. De passer faktisk hver især til den røgede ål: En røgøl, en belgisk blonde og en bayersk hvedeøl. Prøv Rauch fra Krenkerup Bryggeri.
Leverpostej
Hvis bare jeg kunne få fat i en alt bier i Danmark, var det valget med sin syrlighed, fedme og bitterhed. Ellers amber ale eller bock. Hvad med Sylvester Guld fra Skagen Bryghus eller en god gammel Elefantøl fra Carlsberg?
Glaseret skinke
En tjekkisk dunkel eller en stout. Gode tjekkiske dunkel-øl er desværre underrepræsenteret i Danmark, men mit bedste bud er Premium Dark Lager fra Budvar.
And
En brown ale eller en engelsk bitter. London Pride fra Fuller’s får det bedste frem i anden.
Roastbeef med remolade og løg
Strong ale. Peters Jul fra Grauballe Bryghus er som skabt til opgaven.
God fornøjelse, og tak Christian!