Øl til julemaden

Print
Skrevet af: Morten Bressendorff Schmidt, 6. Dec 2011 (Seneste rettet: 6. Dec 2011)

Inspirationen

Christian Andersen har I sin blogJyllandsPosten givet gode råd til hvilke øl der passer til julemaden.

Det synes jeg lige jeg ville gentrykke her, så flere får gavn af de gode råd.

Øllene og maden

Hvide sild

En skarp og fyldig hvedeøl. Tia Loca fra BeerHere, en mellemting mellem en bayersk weissbier og en belgisk witbier, er perfekt. Hoegaardens witbier går også an.

Karrysild

En godt humlet og stærk pale ale, måske en india pale ale. Raasted Pale Ale kunne være et bud. Hvis den ikke er stærk nok, så gå efter Raasted Cascade IPA.

Svinemørbrad

En bock. Gå fx efter Julebryg fra Fur bryghus.

Æg med rejer

Bayersk hvedeøl er perfekt. Svane Hvede fra Indslev Bryggeri klarer den opgave fint.

Paneret rødspættefilet

Paneret fisk kalder på en lys, middelhumlet pilsner. Herslev Bryghus laver en god pilsner.

Flæskesteg

Mange forskellige øl passer til grisebassen. En stærk, godt humlet pilsner, en lys bock eller en brown ale. En dunkel, både en tysk og en tjekkisk, går også an. De dunkle øl, lyse bock-øl og brown ales er tre typer, som er uhyggeligt svære at finde hos danske bryggerier. Lad mig pege på Extra Pilsner fra Jacobsen.

Gammel ost

Stærke, rene, langtidslagrede øl med udpræget maltprofil, de såkaldte barley wines, er sagen. Old Foghorn Ale fra amerikanske Anchor er en klassiker. Willemoes Jul 2011 og Hancocks Julebryg, gerne fra tidligere årgange, er også velegnede.

Risalamande

En af de julede danske juleøl eller en belgisk dubbel. Fynske Coisbo Christmas Beer eller Stjernebryg fra Herslev Bryghus. Westmalle Dubbel er oplagt.

Røget ål

Lad dig ikke skræmme af, at jeg anbefaler meget forskellige øl. De passer faktisk hver især til den røgede ål: En røgøl, en belgisk blonde og en bayersk hvedeøl. Prøv Rauch fra Krenkerup Bryggeri.

Leverpostej

Hvis bare jeg kunne få fat i en alt bier i Danmark, var det valget med sin syrlighed, fedme og bitterhed. Ellers amber ale eller bock. Hvad med Sylvester Guld fra Skagen Bryghus eller en god gammel Elefantøl fra Carlsberg?

Glaseret skinke

En tjekkisk dunkel eller en stout. Gode tjekkiske dunkel-øl er desværre underrepræsenteret i Danmark, men mit bedste bud er Premium Dark Lager fra Budvar.

And

En brown ale eller en engelsk bitter. London Pride fra Fuller’s får det bedste frem i anden.

Roastbeef med remolade og løg

Strong ale. Peters Jul fra Grauballe Bryghus er som skabt til opgaven.

God fornøjelse, og tak Christian!

Skriv en kommentar
Navn
Emailadresse
Kommentar

DØE arrangementer

Arrangementer hos Danske ØlEntusiaster
18 december 2018 - 19:00 til 22:00
Lokalafdeling Esbjerg
19 december 2018 - 18:00 til 23:00
Lokalafdeling Århus C
5 januar 2019 - 13:00 til 17:00
Lokalafdeling Køge
5 januar 2019 - 15:00 til 17:00
Lokalafdeling Frederikshavn
9 januar 2019 - 19:00 til 22:00
Lokalafdeling Maribo
10 januar 2019 - 18:30 til 22:00
Lokalafdeling Haslev
11 januar 2019 - 19:00 til 22:00
Lokalafdeling Bornholm
12 januar 2019 - 08:30 til 16:00
Lokalafdeling Thisted
14 januar 2019 - 19:00 til 22:00
Lokalafdeling Rødovre
15 januar 2019 - 19:00 til 22:00
Lokalafdeling Esbjerg
Få en konto   Log ind
Om Brygbaren.dk
-
Betingelser
-
Kontakt

brygbaren.dk