Beregning af tryk til tvangskarbonerings


Øllets temperatur og Ønsket CO2-volumen = Nødvendigt CO2-tryk
°C og CO2-volumen = bar


Lidt om tvangskarbonering


Hvis man lader CO2-trykket sidde på fustagen, og ellers ikke foretager sig noget, så vil en karbonering tage ca. 1-2 dage.

Man kan skynde på processen ved at ryste fustagen imens trykket er på. Dette forøger optagelsen af CO2 i øllet, da øllets "overflade" forøges. Det er lykkedes os, at karbonere en 9L fustage på ca. 45 minutter. Det er da til at leve med ;)


Karboneringstabel


ØltypeCO2-volumen
Engelske ale typer1.5 - 2.0
Porter og stouts1.7 - 2.3
Belgiske ales1.9 - 2.4
Europæiske lagerøl2.2 - 2.7
Amerikanske ales og lagerøl2.2 - 2.7
Lambic øl2.4 - 2.8
Lambic med frugt3.0 - 4.5
Tyske hvedeøl3.5 - 4.5

Kort vejledning

  • Vælg den temperatur øllet har ved tvangskarbonering
  • Vælg hvor stort et CO2-volumen der ønskes i øllet (Se evt. tabellen nedenfor)