Liste over alle stilarter

Stilarten: 11A - Belgisk Dubbel/Bruin


Beskrivelse
Denne mørke belgiske stilart, som er moderat i alkoholstyrke, kendes både fra klostre og andre belgiske bryggerier. Dubbel blev brygget allerede i middelalderen, men den første moderne dubbel blev brygget af Westmalle i 1856. Navnet dubbel begyndte først at blive brugt efter 2. Verdenskrig, da trappistøl begyndte at nå ud til et større publikum. Traditionelt brygges dubbel hovedsageligt med belgisk pilsnermalt og mørk sirup eller uraffineret sukker. Men det er helt acceptabelt også at bruge Münchnermalt, mørk karamelmalt og andre specialmalte. Bruin beskrives som en lidt sødere variant af den nært beslægtede dubbel. Bruin er ekstrem velafbalanceret, så hvis noget skiller sig ud eller dominerer, er det ikke en god bruin.

Aroma
Svag til middel maltaroma, som kan have karakter af karamel, nødder, brød og chokolade. Fraværende til svag humlearoma med karakter af europæiske humletyper. Middel til kraftig vinøs karakter af tørrede frugter fra alkohol og frugtestere. Svag fenolisk krydret karakter. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Farve/udseende
Lys kobberfarvet til mørk rødbrun. Kraftigt cremefarvet skum. Klar til medium tåget.

Smag
Svag til middel maltsmag, som kan have karakter af karamel, nødder, brød og chokolade. Fraværende til svag humlesmag med middel bitterhed. Middel til kraftig vinøs karakter af tørrede frugter fra alkohol og frugtestere.

Krop
Medium til fyldig krop. Kraftig karbonering.

Eksempler
Westmalle Dubbel, Leffe Brune, Rød Chimay, St. Bernardus Prior 8

DØE arrangementer

Arrangementer hos Danske ØlEntusiaster
19. april 2024
Aarhus
20. april 2024
Amager
20. april 2024
Brønderslev
22. april 2024
Østfyn
23. april 2024
Ringsted
24. april 2024
Frederikssund
25. april 2024
Næstved
25. april 2024
Helsingør
25. april 2024
Ribe
25. april 2024
Skanderborg