Liste over alle stilarter

Stilarten: 11A - Belgisk Dubbel/Bruin


Beskrivelse
Denne mørke belgiske stilart, som er moderat i alkoholstyrke, kendes både fra klostre og andre belgiske bryggerier. Dubbel blev brygget allerede i middelalderen, men den første moderne dubbel blev brygget af Westmalle i 1856. Navnet dubbel begyndte først at blive brugt efter 2. Verdenskrig, da trappistøl begyndte at nå ud til et større publikum. Traditionelt brygges dubbel hovedsageligt med belgisk pilsnermalt og mørk sirup eller uraffineret sukker. Men det er helt acceptabelt også at bruge Münchnermalt, mørk karamelmalt og andre specialmalte. Bruin beskrives som en lidt sødere variant af den nært beslægtede dubbel. Bruin er ekstrem velafbalanceret, så hvis noget skiller sig ud eller dominerer, er det ikke en god bruin.

Aroma
Svag til middel maltaroma, som kan have karakter af karamel, nødder, brød og chokolade. Fraværende til svag humlearoma med karakter af europæiske humletyper. Middel til kraftig vinøs karakter af tørrede frugter fra alkohol og frugtestere. Svag fenolisk krydret karakter. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Farve/udseende
Lys kobberfarvet til mørk rødbrun. Kraftigt cremefarvet skum. Klar til medium tåget.

Smag
Svag til middel maltsmag, som kan have karakter af karamel, nødder, brød og chokolade. Fraværende til svag humlesmag med middel bitterhed. Middel til kraftig vinøs karakter af tørrede frugter fra alkohol og frugtestere.

Krop
Medium til fyldig krop. Kraftig karbonering.

Eksempler
Westmalle Dubbel, Leffe Brune, Rød Chimay, St. Bernardus Prior 8

DØE arrangementer

Arrangementer hos Danske ØlEntusiaster
27. februar 2024
Holstebro
01. marts 2024
Landsdækkende
05. marts 2024
København Nord
05. marts 2024
Herning
06. marts 2024
Holbaek
08. marts 2024
Bornholm
08. marts 2024
Haslev
08. marts 2024
Slagelse
09. marts 2024
Aalborg
12. marts 2024
Rødovre