Liste over alle stilarter

Stilarten: 12A - Gueuze lambic


Beskrivelse
Gueuze lambic er i daglig tale oftest kendt som geuze. Øllet er spontangæret og har derved opnået en kompleks smagsprofil. Geuze er kendt ved at være en blandingsøl, der består af frisk lambic blandet med flerårige lambics - typisk blandinger af 3 årgange. Geuze er en markant mere kompleks øl end den rene lambic grundet blandingen af flere årgange, hvilket skyldes udvikling af øllet ved lagring, som fx kan være påvirket af brettanomyces. Trods den komplekse karakter vil en geuze ofte føles meget frisk, da den er gæret helt ud, har et meget lavt niveau af restsødme og en relativ høj karbonering. Historisk set er geuze brygget med en stor mængde umaltet hvede og pilsnermalt samt ældet humle (typisk 3 år gammelt). En klassisk geuze vil være fermenteret med naturligt forekommet gær og bakterier i ældre egefade, der dog ikke efterlader fadkarakter til øllet. Hos hjemmebryggere vil øllet typisk være gæret ved en blanding af flere gærtyper, fx saccharomyces, peddicoccus, brettanomyces og lactobacillus. Den ældede humle er primært tilsat for en konserverende effekt og efterlader ikke megen bitterhed til selve øllet.

Aroma
Den komplekse blanding af vildgær og bakterietyper kan give indtryk af grapefrugt, stald, krydderurter, halm, læder og jordslået kælder. Malt- og humlearoma bemærkes stort set ikke. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Farve/udseende
Halmgul til ravfarvet. Svagt til kraftigt skum. Let til medium tåget.

Smag
Middel til kraftig syrlighed dominerer smagen. Syrligheden stammer hovedsageligt fra mælkesyre og må ikke være domineret af eddike. Svag til kraftig grapefrugtkarakter som også kan virke bitter. Indtryk af græs, krydderurter, træ, stald, læder og frugt kan bidrage yderligere til kompleksiteten. Svag til middel maltsødme kan balancere syrligheden i større eller mindre grad. Humlesmag må ikke bemærkes.

Krop
Medium krop. Medium til kraftig karbonering.

Eksempler
Tilquin Oude Gueuze, Cantillon Gueuze, Boon Oude Geuze, Gueuze Girardin (sort etiket), Boon Geuze Mariage Parfait

DØE arrangementer

Arrangementer hos Danske ØlEntusiaster
27. februar 2024
Holstebro
01. marts 2024
Landsdækkende
05. marts 2024
København Nord
05. marts 2024
Herning
06. marts 2024
Holbaek
08. marts 2024
Bornholm
08. marts 2024
Haslev
08. marts 2024
Slagelse
09. marts 2024
Aalborg
12. marts 2024
Rødovre