Liste over alle stilarter

Stilarten: 12B - Belgisk frugt lambic


Beskrivelse
Frugt lambic er en typisk spontangæret øl, der undervejs i fermenteringen tilsættes frugt eller bær. Ofte vil basen før frugttilsætning være en geuze eller en lambic. Typiske eksempler på frugt er kirsebær (kriek), hindbær (frambois) eller muscatdruer (druiven lambic), men andet frugt, fx solbær, fersken, blåbær og abrikos findes også i kommercielle udgaver. En frugt lambic skal have en syrlig karakter. Derfor passer de sødede varianter fra fx Lindemans og St. Louis ikke ind i denne stilart. Ofte er 10-30 % syrlig frugt tilsat for at udbygge karakteren af øllet - og ikke for at søde øllet. Hvis øllet lagres på træfade for at følge de traditionelle brygmetoder, skal det foregå i ældre fade, så øllet ikke får karakter af fadet. Basen for øllet er en stor mængde umaltet hvede og pilsnermalt. Derudover anvendes ældet humle for opnå en konserverende effekt, der ikke giver smag eller bitterhed til selve øllet.

Aroma
Svag til kraftig karakter af det valgte bær eller frugt. Den komplekse blanding af vildgær og bakterietyper kan give indtryk af grapefrugt, stald, krydderurter, halm, læder og jordslået kælder. Malt- og humlearoma bemærkes stort set ikke. DMS og diacetyl må ikke forekomme.

Farve/udseende
Tager ofte farve efter frugten - dog giver ikke alle frugter eller bær meget farve. Svagt til kraftigt skum. Let til medium tåget.

Smag
Middel til kraftig syrlighed dominerer smagen. Syrligheden stammer hovedsagelig fra mælkesyre og må ikke være domineret af eddike. Svag til kraftig karakter af det valgte bær eller frugt. Svag til middel grapefrugt-karakter, som også kan forekomme bitter. Indtryk af græs, krydderurter, træ, stald, læder og frugt kan bidrage yderligere til kompleksiteten. Svag til middel maltsødme kan balancere syrligheden i større eller mindre grad. Humlesmag bemærkes ikke.

Krop
Medium krop. Medium til kraftig karbonering.

Eksempler
3 Fonteinen Kriek, Cantillon Kriek, Cantillon Rose de Gambrinus, Cantillon Vigneronne, Girardin Framboise, Girardin Kriek, Oud Beersel Oude Kriek Vieille. OBS! Disse nævnes i alfabetisk orden, da de er så forskellige, at de ikke kan rangordnes

DØE arrangementer

Arrangementer hos Danske ØlEntusiaster
27. februar 2024
Holstebro
01. marts 2024
Landsdækkende
05. marts 2024
København Nord
05. marts 2024
Herning
06. marts 2024
Holbaek
08. marts 2024
Bornholm
08. marts 2024
Haslev
08. marts 2024
Slagelse
09. marts 2024
Aalborg
12. marts 2024
Rødovre