Liste over alle stilarter
Beskrivelse
Historisk tysk hvedeøl, der stammer fra området omkring Goslar. Øllet er kendt ved at have et saltet præg, der tydeligt adskiller det fra berliner weisse. Historisk set blev Gose ikke brygget syrlig, men grundet manglende rendyrkning af gær og fermentering i åbne kar blev Gose hurtigt syrligt - specielt under transport til andre byer i Tyskland. Gose skulle drikkes meget frisk. Den Gose, som vi kender i dag, er meget lig den, som blev drukket i Leipzig, hvor øllet havde syrnet under transport fra Goslar. I dag er øllet dog mere balanceret, da det sjældent er spontangæret. En gose er typisk brygget på hvede- og pilsnermalt - ligesom en berliner weisse. Dog anvendes der typisk korianderfrø og salt i små mængder for at give øllet en anden karakter end berliner weisse. Det saltede præg kendes ofte som havsalt eller rent salt (frem for at have indtryk af mange andre mineraler, som kan forekomme i meget af det salt, der sælges som gourmetsalt i dag).
Aroma
Svag til middel maltaroma med karakter af brød. Humle bemærkes ikke. Frugtig syrlig lugt som kan minde om citrusfrugt. Stenfrugtaroma kan også forekomme (fx abrikos, fersken, blommer og kirsebær). Fraværende til svag karakter af koriander.
Farve/udseende
Lys halmgul til lys gylden. Moderat til kraftigt lyst skum. Svagt til kraftigt tåget.
Smag
Svag til moderat brødagtig maltsmag. Fraværende til svag bitter ikke-tydelig humlekarakter. Svagt til moderat præg af frugtestere - specielt stenfrugt og citrus. Svag til moderat syrlig, hvor syren balancerer malten. Knap mærkbar til moderat saltsmag. Syrlig eftersmag.
Krop
Let til medium krop. Kraftig karbonering.
Eksempler
Bayerischer Bahnhof Leipziger Gose, Haandbryggeriet Drofn Gose, Westbrook Gose, Brekeriet Beer Whatever Gose, Mohawk Anything Gose
Stilarten: 12F - Gose
Beskrivelse
Historisk tysk hvedeøl, der stammer fra området omkring Goslar. Øllet er kendt ved at have et saltet præg, der tydeligt adskiller det fra berliner weisse. Historisk set blev Gose ikke brygget syrlig, men grundet manglende rendyrkning af gær og fermentering i åbne kar blev Gose hurtigt syrligt - specielt under transport til andre byer i Tyskland. Gose skulle drikkes meget frisk. Den Gose, som vi kender i dag, er meget lig den, som blev drukket i Leipzig, hvor øllet havde syrnet under transport fra Goslar. I dag er øllet dog mere balanceret, da det sjældent er spontangæret. En gose er typisk brygget på hvede- og pilsnermalt - ligesom en berliner weisse. Dog anvendes der typisk korianderfrø og salt i små mængder for at give øllet en anden karakter end berliner weisse. Det saltede præg kendes ofte som havsalt eller rent salt (frem for at have indtryk af mange andre mineraler, som kan forekomme i meget af det salt, der sælges som gourmetsalt i dag).
Aroma
Svag til middel maltaroma med karakter af brød. Humle bemærkes ikke. Frugtig syrlig lugt som kan minde om citrusfrugt. Stenfrugtaroma kan også forekomme (fx abrikos, fersken, blommer og kirsebær). Fraværende til svag karakter af koriander.
Farve/udseende
Lys halmgul til lys gylden. Moderat til kraftigt lyst skum. Svagt til kraftigt tåget.
Smag
Svag til moderat brødagtig maltsmag. Fraværende til svag bitter ikke-tydelig humlekarakter. Svagt til moderat præg af frugtestere - specielt stenfrugt og citrus. Svag til moderat syrlig, hvor syren balancerer malten. Knap mærkbar til moderat saltsmag. Syrlig eftersmag.
Krop
Let til medium krop. Kraftig karbonering.
Eksempler
Bayerischer Bahnhof Leipziger Gose, Haandbryggeriet Drofn Gose, Westbrook Gose, Brekeriet Beer Whatever Gose, Mohawk Anything Gose