Liste over alle stilarter

Stilarten: 9D - Baltisk Porter


Beskrivelse
En undergæret porter, udviklet som østersølandenes version af den engelske imperial stout. Baltisk porter har ofte maltsmag som en engelsk porter og en begrænset ristet karakter som en schwarzbier, men med en højere OG og et højere alkoholindhold end dem begge. Meget kompleks med karakter af malt og mørk frugt. Oprindeligt overgæret, men mange bryggerier tilpassede deres opskrifter til undergæring. Generelt anvendes lagergær (eller man gærer koldt, hvis der anvendes ale-gær, som det kræves i Rusland). Der bruges münchnermalt eller wienermalt som basismalt og derudover chokolademalt eller sort malt. Der anvendes europæiske humler (typisk Saaz). Der kan tilsættes karamelmalte og/eller sukker.

Aroma
Svag til middel ristet maltaroma, som kan have karakter af lakrids, karamel og brun farin. Fraværende til svag humlearoma. Svag til kraftig alkoholkarakter, som eventuelt kan virke sprittet. Fraværende til middel niveau af frugtestere, der kan have karakter af tørret frugt. Fraværende til svagt niveau af DMS. Diacetyl må ikke forekomme.

Farve/udseende
Mørkebrun til sort. Kraftigt og holdbart skum, der er hvidt til lysebrunt. Klar til let tåget.

Smag
Middel til kraftig sødlig maltsmag, som kan have karakter af lakrids, karamel og brun farin. Ingen brændte eller hårdt ristede noter. Svag til middel humlebitterhed, som kun netop balancerer sødmen. Humlesmag bemærkes ikke. Middel til kraftig vinøs alkohol.

Krop
Medium til fyldig krop. Medium til kraftig karbonering.

Eksempler
Royal Stout, Zywiec Porter, Baltika 6 Porter

DØE arrangementer

Arrangementer hos Danske ØlEntusiaster
27. februar 2024
Holstebro
01. marts 2024
Landsdækkende
05. marts 2024
København Nord
05. marts 2024
Herning
06. marts 2024
Holbaek
08. marts 2024
Bornholm
08. marts 2024
Haslev
08. marts 2024
Slagelse
09. marts 2024
Aalborg
12. marts 2024
Rødovre